Aplikacje do zamawiania jedzenia pozwalają generować restauracjom w czterech europejskich stolicach dodatkowe przychody w wysokości 500 mln euro – wynika z raportu „Dostarczanie Rozwoju. Wpływ platform do zamawiania jedzenia na sektor restauracyjny”, przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte na zlecenie Uber Eats.

Aplikacje do zamawiania jedzenia z dowozem umożliwiają restauracjom w Londynie, Madrycie, Paryżu oraz w Warszawie zwiększanie sprzedaży, obrotów i zysków.

Według danych zawartych w raporcie Deloitte:

  • Platformy przyniosły restauracjom w Londynie, Madrycie, Paryżu i Warszawie dodatkową sprzedaż 1,6 mln posiłków tygodniowo.
  • Platformy zwiększyły zyski firm z sektora restauracyjnego o 285 mln euro, a przychody o 500 mln euro.
  • Nowe technologie pomagają restauracjom w reagowaniu na zmiany preferencji konsumentów, lepsze wykorzystywanie zasobów,  stymulują rozwój i wprowadzanie innowacji.

Platformy do zamawiania posiłków pozwoliły zwiększyć liczbę zamówień z restauracji w Paryżu i Londynie o ponad 4 proc. oraz o około 1,5-2 proc. w Madrycie i Warszawie. Łącznie to ponad 1,6 mln dodatkowych posiłków sprzedanych w ciągu tygodnia.

Na rozwoju platform do zamawiania jedzenia skorzystały szczególnie niezależne restauracje. Wybierane w nich posiłki na wynos sięgnęły liczby 729 tys., czyli około połowy zrealizowanych, dodatkowych zamówień.

Red. (źródło: Deloitte)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA