Pomidor to warzywo, które powinno być nieodłącznym elementem każdej diety. Warzywa te dostępne są zarówno w postaci świeżej, jak i przetworów pomidorowych. Stanowią źródło wielu cennych substancji odżywczych, mikro- i makroelementów oraz witamin.

Pomidor dzisiaj doskonale znany jest na całym świecie. Do Europy trafił w XV w. z Ameryki Południowej. Od tego czasu zadomowił się u nas na stałe. Gości na stołach całego kontynentu zarówno w postaci świeżej, jak i w formie przetworów pomidorowych. Zawiera m.in. witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen. Chociaż jest tak bardzo popularny, to jednak wokół przetworów pomidorowych ciągle krążą szkodliwe mity.

Fakty…

1. Przetwory pomidorowe są równie wartościowe jak surowe pomidory.

Powszechne jest przekonanie, że najzdrowsze są surowe warzywa i owoce. Eksperci ds. żywienia podkreślają jednak, że ich postać przetworzona może być równie wartościowa. Dotyczy to szczególnie przetworów pomidorowych, jak np. przecier, pomidory w puszce bądź passata. Nie zawierają one dodatków. Powstają z owoców zbieranych w szczycie sezonu. Zawartość substancji odżywczych w pomidorach jest wówczas największa. Poddane procesowi pasteryzacji, zachowują większość cennych witamin oraz mikro- i makroelementów.

Nowoczesne technologie gwarantują, że aktualnie proces pasteryzacji nie ma negatywnego wpływu na zawartość substancji odżywczych w przetworach. Pomidory poddaje się działaniu wyższej temperatury przez bardzo krótki czas, po czym zostają szybko schłodzone. Taki przebieg procesu sprawia, że większość cennych składników pozostaje w przetworach. Podobnie zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku. Pasteryzacja jest niezwykle ważnym procesem. Zapewnia bowiem produktom bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jednocześnie zachowuje ich wysoką wartość odżywczą – mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

2. Likopen z przetworów pomidorowych jest lepiej przyswajalny niż ten zawarty w surowych pomidorach.

Likopen to antyoksydant o wyjątkowych właściwościach i działaniu udowodnionym w pracach badawczych. W związku z tym, zmniejsza ryzyko zawału serca oraz przeciwdziała rozwojowi niektórych nowotworów. Występuje w surowych pomidorach. Jednak zjedzony w tej postaci jest w bardzo niewielkim stopniu przyswajalny przez ludzki organizm.

– Dzięki procesowi pasteryzacji, czyli obróbce termicznej, cenny dla zdrowia likopen staje się dużo bardziej przyswajalny dla organizmu człowieka, niż ten pochodzący z surowych pomidorów. Dlatego tak ważne jest, aby w codziennej diecie pomidor znalazł się zarówno w formie świeżej, jak i przetworzonej. Może być to przecier pomidorowy, passata, sok pomidorowy,. Dla osób lubiących całe owoce mogą to być np. pomidory w puszce. Ich forma nie ma znaczenia. Wszelkie przetwory pomidorowe dostarczają organizmowi tej wartościowej substancji – wyjaśnia prof. Katarzyna Stoś.

…i mity

1. Do przetworów pomidorowych dodaje się konserwanty.

Takie przekonanie od lat dotyczy gotowych produktów. Chociaż jest niesprawiedliwym mitem na temat wielu z nich.

– Większość przetworów to produkty naturalne. Nie muszą mieć sztucznych dodatków w postaci konserwantów. Poddawane są on pasteryzacji, która eliminuje drobnoustroje i zapewnia czystość mikrobiologiczną produktu. Dzięki temu smakiem i zapachem wielu warzyw, w tym pomidorów, możemy cieszyć się przez cały rok. Nie należy zatem unikać gotowych produktów, takich jak np. przeciery pomidorowe, passata czy pomidory w puszce. Często są one równie wartościowe jak ich świeże odmiany – zaznacza Katarzyna Stoś.

2. Przetwory pomidorowe rozcieńczane są wodą.

To mit o przetworach pomidorowych, takich jak passata, przecier pomidorowy czy pomidory w puszce. Do wyprodukowania butelki (680 ml) passaty potrzeba około 1 kg zdrowych, świeżych pomidorów. W przypadku przecieru pomidorowego – na opakowanie 500 g zużywa się ponad 0,5 kg tych warzyw. W pomidorach krojonych stosunek produktu wynosi 1:1. Czyli na opakowanie 400 g potrzeba dokładnie 400 g produktu. Idealna i odpowiednia konsystencja produktów otrzymywana jest poprzez dobranie odpowiedniej ilości surowców najwyższej jakości.

Red. (źródło: Instytut Żywności i Żywienia)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA