Co jakiś czas pojawiają się propozycje „zdrowej diety”. Jedną z nich jest dieta zgodna z grupą krwi, którą propaguje m.in. Peter D’Adamo. Była on popularna szczególnie pod koniec ubiegłego wieku. Zdaniem jej propagatorów, zastosowanie takiego modelu żywienia ma się przyczynić do poprawy stanu zdrowia, utraty zbędnych kilogramów i obniżenia ryzyka chorób przewlekłych, np. układu krążenia.

Dieta zgodna z grupą krwi opiera się na założeniu, iż nasze geny mają mieć decydujący wpływ na grupę krwi, a ona na to, jakie produkty są najlepsze dla naszego zdrowia. Autor nawiązuje do zachowań żywieniowych naszych prehistorycznych przodków. I tak np. osoby z grupą krwi „0” powinny przede wszystkim jadać dużo białka, najlepiej zwierzęcego, np. w postaci czerwonego mięsa i ryb. Powinny również wyeliminować z diety gluten, którego źródłem są produkty zbożowe, a także zrezygnować z nabiału, czyli znakomitego źródła wapnia. Osobom z tą grupą krwi nie poleca się spożywania ziemniaków, soczewicy, brukselki, kalafiora, pestek słonecznika, piwa i alkoholi wysokoprocentowych.

Osoby z grupą krwi „A” powinny skłaniać się ku diecie wegetariańskiej. Produktami niezalecanymi są mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona, ziemniaki, napoje gazowane oraz piwo.

Osobom z grupą krwi „B” polecana jest większość warzyw, mięso, w tym baranina i dziczyzna, kefir, twarogi, oliwa, zielona herbata. Niezalecane jest spożycie drobiu, soczewicy, krewetek, większości orzechów, siemienia lnianego, olejów roślinnych, produktów z żyta i pszenicy, dzikiego ryżu czy pomidorów.

Badania przeprowadzone przez Jingzhou Wanga i współpracowników z University of Toronto nie potwierdziły założeń diety propagowanej przez Petera D’Adamo oraz nie wykazały jej kardioprotekcyjnego działania. Dodatkowo, w artykule opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition – według dostępnych badań naukowych, które poddano wnikliwej analizie – nie znaleziono dowodów na potwierdzenie rzekomych korzyści zdrowotnych wynikających z diety dostosowanej do typu krwi.

Zdaniem autorów, w celu potwierdzenia problemu, czy stosowanie się do diety dostosowanej do grupy krwi poprawia zdrowie lub też zmniejsza wystąpienie ryzyka innych chorób w porównaniu z dietą proponowaną przez ekspertów do spraw żywienia, wymagane są badania, które porównają wyniki pomiędzy uczestnikami przestrzegającymi diety zgodnej z grupą krwi (grupa eksperymentalna) i uczestnikami kontynuującymi standardową dietę (grupa kontrolna) w obrębie danej grupy krwi.

Obecnie nie ma naukowych dowodów na skuteczność teorii, zgodnie z którą dieta powinna być dopasowana do grupy krwi. Wykluczenie niektórych produktów może wiązać się z poważnymi niedoborami. Zanim zastosuje się jakąkolwiek dietę, należy skonsultować ją z dietetykiem lub lekarzem.

Red. (źródło: ncez.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA