Co to jest przetworzone jedzenie? Dr Robert H. Lustig, amerykański endokrynolog dziecięcy z University of California w San Francisco, podaje dość szeroką definicję pożywienia przetworzonego, która odnosi się do znacznej części spożywanych przez współczesnego człowieka produktów.

Przetworzone jedzenie jest produkowane masowo, zawsze musi mieć taki sam skład i wygląd, niezależnie od partii czy kraju, gdzie zostało wytworzone. Zawierać powinno specyficzne składniki produkowane przez wyspecjalizowane firmy, elementy, które wcześniej były zamrożone.

Przetworzona żywność ma często postać emulsji – komponenty oparte na wodzie i na tłuszczu się nie rozwarstwiają. Charakteryzuje ją również długi okres przydatności do spożycia.

Coraz więcej kalorii

Amerykanie spożywają coraz więcej kalorii – zwraca uwagę naukowiec na łamach „JAMA Pediatrics”. Przeciętny amerykański mężczyzna zjada codziennie o ok. 190 kalorii więcej niż w 1995 r., nastolatek – o przeszło 270 kalorii, a kobiety – aż o ponad 330 kalorii. Wartość energetyczna pochodząca z tłuszczu pozostaje natomiast taka sama, a nadwyżka pochodzi z przetworzonych węglowodanów, przy czym połowę z nich stanowi cukier.

W związku z tym – twierdzi naukowiec – Amerykanie powszechnie cierpią na otyłość i cukrzycę typu 2. To właśnie wysokie spożycie cukru odpowiada u nastolatków za coraz powszechniejszy zespół metaboliczny – powiązane ze sobą czynniki znacząco zwiększające ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2.

Koszty taniego jedzenia

Dlaczego przetworzone jedzenie jest tak popularne? Ponieważ jest tanie – odpowiada dr Lustig. W przeliczeniu na jedną kalorię jest o połowę tańsze niż jedzenie pełnowartościowe, przygotowywane w domu. Jednak za te oszczędności płacimy potem. Licząc w dłuższej perspektywie np. wydatki na leki niwelujące efekty nadmiaru kalorii, okazuje się, że koszt przetworzonego jedzenia jest znacznie wyższy. W samych Stanach Zjednoczonych na jedzenie wydaje się zaledwie 7 proc. domowego budżetu, ale już prawie 18 proc. na opiekę medyczną, a w 2020 r. ma być to 21 proc.

Z danych przytaczanych przez dr. Lustiga wynika, że aż 75 proc. amerykańskich wydatków na opiekę medyczną przeznaczanych jest na leczenie chorób związanych z zespołem metabolicznym.

Wśród najbardziej przetworzonych produktów znajdują się:

  1. prażona kukurydza – w jej skład wchodzą substancje perfluoroalkilowe;
  2. zupki chińskie – zawierają tłuszcze, węglowodany i sód;
  3. batoniki zbożowe – mają dużo węglowodanów (syrop glukozowy) i składników E;
  4. suszone owoce – są bardzo kaloryczne;
  5. orzeszki smakowe – polewy bazują na cukrze, soli i niezdrowych składnikach;
  6. owoce w puszkach – w zalewie są cukry i substancje żelujące;
  7. mrożone obiady – zawierają cukier, tłuszcz i sód;
  8. margaryna – ma nasycone tłuszcze trans;
  9. keczup – jest dosładzany;
  10. boczek – zawiera wysokie dawki sodu.

Red. (źródło: zdrowie.pap)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA