W okresie jesienno-zimowym częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. W tym czasie powinniśmy więc ze szczególną uwagą dbać o dietę, dostarczając naszemu organizmowi dawkę witamin oraz składników odżywczych niezbędną do walki z infekcjami.

Sezon na świeże owoce i warzywa nie trwa cały rok, a najmniejszy wybór jest pod koniec jesieni i zimą, kiedy składników odżywczych w nich zawartych potrzebujmy szczególnie dużo. Według specjalistów ds. żywienia, dieta zawierająca 400 gram warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie, to absolutne minimum, które powinno znaleźć się na naszym stole każdego dnia, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, unikając przeziębienia.

Aby dobrze przygotować się do sezonu jesienno-zimowego, powinniśmy przede wszystkim wzmocnić swoją odporność, dostarczając sobie witamin C, A i E oraz substancji mineralnych, które pomogą nam w walce z chorobotwórczymi intruzami. Pamiętajmy, że nasz organizm nie potrafi gromadzić niezbędnej do prawidłowego działania układu odpornościowego witaminy C, dlatego konieczne jest codzienne jej dostarczanie z pożywieniem.

Pomogą nam w tym zawierające ją warzywa i owoce, np.: papryka, kapusta, natka pietruszki, jarmuż czy brokuły. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60-70 proc. zabezpieczy także szklanka soku z owoców cytrusowych (np. grejpfrutów lub pomarańczy). Poza korzystnym wpływem na układ odpornościowy, witamina C zmniejsza uczucie zmęczenia, co jest ważne, gdy za oknem wcześniej robi się ciemno, a my szybciej robimy się śpiący i brakuje nam energii. Naszą odporność może wspomóc także klarowny sok jabłkowy, który zawiera w sobie związki analogiczne do rutyny (glikozydy kwercetyny) – jednego ze składników podawanych w czasie przeziębień.

Czerwona papryka, morele, dynia czy marchew, to z kolei źródło prowitaminy A (beta-karotenu), mającej niebagatelne znaczenie dla naszego narządu wzroku, szczególnie narażonego na wysiłek, gdy np. prowadzimy samochód podczas jesiennej szarówki. Także szklanka soku marchwiowo-owocowego zapewni nam całodzienne zapotrzebowanie (800 µg) na tę prowitaminę.

Dynia i czerwona papryka, to dodatkowo źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który pomoże nam m. in. utrzymać zdrowy wygląd skóry narażonej na szkodliwe czynniki jesienno-zimowej aury. Witaminę E znajdziemy też np. w czerwonej i białej kapuście czy zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły.

Należy pamiętać, że dieta uboga w składniki odżywcze pochodzące z warzyw i owoców, oprócz sezonowych kłopotów ze zdrowiem, może mieć także niekorzystne skutki dla zdrowia w dłuższej perspektywie.

W okresie jesienno-zimowym, bardzo ważne jest zadbanie o potrzeby dzieci. Chodzi nie tylko o wzmocnienie układu odpornościowego w sezonie przeziębień. Musimy pamiętać, że ich organizmy rozwijają się cały czas i nie możemy zaprzestać dostarczania im składników odżywczych do tego rozwoju niezbędnych tylko dlatego, że sezon na pewne produkty się skończył. Jeśli więc w sklepie nie możemy kupić świeżych warzyw czy owoców, możemy składniki z nich pochodzące dostarczyć np. w postaci musu lub szklanki soku, który powstaje przecież z tych produktów. Nie zapominajmy także, pomimo chłodu, o ruchu na świeżym powietrzu. Spacery czy jazda na rowerze utrzymają nas w dobrej formie i w połączeniu z odpowiednią, bogatą w witaminy, minerały i antyoksydanty dietą, pomogą nam zwalczać jesienno-zimowe infekcje – mówi dr Aneta Górska-Kot, ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.

Zapewnienie sobie codziennego źródła witamin, minerałów i antyoksydantów pomoże nie tylko w sezonie obniżonej odporności, ale też może uchronić nas w dłuższej perspektywie przed chorobami dietozależnymi, jak np. choroby układu krążenia czy cukrzyca. Dlatego dieta bogata w pochodzące z warzyw i owoców witaminy i inne składniki odżywcze, powinna nam towarzyszyć cały rok. Oprócz warzyw i owoców, składniki te obecne są także w przetworach powstałych ze świeżych produktów, np. sokach czy musach, które czekają na nas na sklepowych półkach przez cały rok – zwracają uwagę eksperci Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Red. (źródło: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA