Dieta śródziemnomorska powoduje, że osoby ją stosujące cechują się lepszym funkcjonowaniem poznawczym, a zwłaszcza większą wydajnością pamięci – wnika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Technologicznego w Melbourne.

Dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na funkcjonowanie poznawcze człowieka – poprawia koncentrację, pamięć i zdolności werbalne. Szczególnie dobrze oddziałuje na pamięć długotrwałą i roboczą oraz funkcje wykonawcze związane z planowaniem i rozwiązywaniem problemów.

Badacze uważają, że dieta śródziemnomorska:

  • zmniejsza stan zapalny organizmu,
  • zaopatruje ciało w niezbędne składniki odżywcze (mikroelementy, witaminy i minerały),
  • wzmaga metabolizm,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała,
  • zwiększa stężenie polifenoli we krwi,
  • zmienia skład mikrobioty jelitowej.

Dzięki takiemu działaniu polepsza funkcjonowanie poznawcze u młodych, jak również opóźnia spadek sprawności umysłowej u osób w podeszłym wieku.

Tradycyjna dieta rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich to sposób odżywiania się, który opiera się na konsumpcji dużej ilości ryb, świeżych owoców i warzyw, roślin strączkowych, orzechów, nasion oraz oliwy z oliwek, przy jednoczesnym unikaniu nabiału i czerwonego mięsa.

Potrawy mają niską zawartość tłuszczów nasyconych (mniej niż 7–8%) oraz całkowitą zawartość tłuszczów, w zależności od obszaru, poniżej 25–35%. Kaloryczność w badaniach populacji nie przekroczyła 2500 kcal dla mężczyzn lub 2000 kcal dla kobiet. W przeszłości ilość kalorii wynikająca ze spożywanych posiłków nie przekraczała zapotrzebowania metabolicznego, wynikającego ze skali uprawianej aktywności fizycznej. Była to w praktyce dieta ludności wiejskiej, biednej i oszczędnej.

W badaniu Seven Country Study przyjęto dietę z miejscowości Nicotera. Jej składniki, wyrażone jako procent całkowitego spożycia kalorii to:

  • zboża 50–59%,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 13–17%,
  • warzywa 2,2–3,6%,
  • ziemniaki 2,3–3,6%,
  • rośliny strączkowe 3–6%,
  • owoce 2,6–3,6%,
  • ryby 1,6–2%,
  • czerwone wino 1–6%,
  • mięso 2,6–5%,
  • produkty mleczne 2–4%,
  • jaja w niewielkiej ilości i bardzo mała ilość tłuszczów zwierzęcych.

Red. (źródło: Wikipedia)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA