Grill wege to propozycja kuchni wegetariańskiej, która z roku na rok przyciąga coraz większą rzeszę smakoszy. To miła i lekka odmiana po mięsnych ucztach pod chmurką i okazja do skorzystania ze świeżych produktów dostępnych tylko o tej porze roku.

Grill wege jesienią może być nieco inny. W chłodniejsze powietrze i słabsze słońce, sprawiają, że goście mogą mieć ochotę na nieco bardziej wyraziste i ostrzejsze smaki. Korniszony z papryczką chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie, będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie.

Warto przygotować również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim przywiązanym do tradycji. Dobry wybór to ogórki konserwowe bądź korniszony bez dodatków, które idealnie połączą się z grillowanym camembertem. Grill w wydaniu wege może być miłym zaskoczeniem dla rodziny i przyjaciół oraz pretekstem do wypróbowania nowych połączeń smakowych.

Jeśli same warzywa nie wydają się atrakcyjne – mamy na nie patent! Ostry i kremowy chrzan Krakus to doskonałe wzmocnienie smaku grillowanej marchewki, papryki, cukinii czy pomidorów. Dodany do roślinnych past kanapkowych odmieni spojrzenie nawet zagorzałego zwolennika mięsnej diety.

Grill to okazja do relaksu i nieśpiesznych rozmów w gronie rodziny i przyjaciół. Nie warto się śpieszyć z przygotowywaniem potraw, dobrze jest dać im czas na powolne przenikanie się aromatów.

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym (2 porcje)

Składniki:

  • 1 kostka sera halloumi
  • 2 brzoskwinie
  • 2 garście rukoli
  • 4 ogórki Korniszony z Chili Krakus
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina syropu klonowego

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu Krakus
  • szczypta soli i białego pieprzu

Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować. Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać. Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony. Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser.

Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem (2 porcje)

  • 1 duży bakłażan
  • 4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
  • około 60 g startej mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • granat

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć. Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu. Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut. Podawać ciepłe z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA