Polacy wydają na jedzenie na mieście 3 proc. wszystkich środków przeznaczonych na konsumpcję. To niewiele na tle Europy. W Unii Europejskiej mniej na restauracje, bary, kawiarnie i inne usługi gastronomiczne przeznaczają tylko mieszkańcy Rumunii.

Miesięcznie na jedzenie na mieście wydajemy średnio 130 zł, czyli znacznie więcej niż przed laty – wynika z badania GfK. Częściej niż kiedyś decydujemy się także na zmianę miejsca konsumpcji. Nie ograniczamy się już wyłącznie do ulubionych typów lokali.

Obecnie aż 59% Polaków, którzy ukończyli 15 rok. życia deklaruje, że w ostatnich 12 miesiącach przynajmniej raz odwiedziło lokal gastronomiczny. Dla porównania, jeszcze dwa lata temu, deklarował to co drugi respondent. Rekordowa na przestrzeni ostatnich lat jest także średnia liczba wizyt w miesiącu. Dwadzieścia lata temu lokale gastronomiczne odwiedzaliśmy zaledwie dwa razy na miesiąc. Dekadę później średnia urosła do trzech wizyt, by w tym roku osiągnąć najlepszy wynik w historii – cztery wizyty na miesiąc.

Równolegle do liczby wizyt rosną także wydatki na gastronomię. Dziś w lokalach zostawiamy średnio 130 zł miesięcznie, czyli aż 24 zł więcej niż przed rokiem i 32 zł więcej niż dwa lata temu. Coraz chętniej zmieniamy miejsca, w których zamawiamy i spożywamy posiłki. W latach 2017-2019 średnia liczba różnych typów lokali odwiedzanych przez konsumentów wzrosła z 2,9 do 3,5 w miesiącu, co może świadczyć o tym, że jesteśmy coraz bardziej otwarci na poznawanie nowych smaków i eksperymenty kulinarne.

Polscy konsumenci mają coraz więcej pieniędzy, coraz większe wymagania i bardziej różnorodne potrzeby. Rynek gastronomiczny potrafi im sprostać poprzez ogromne zróżnicowanie oferty oraz dopasowanie jej do szybko zmieniających się trendów. To sprawia, że branża dynamicznie rośnie i ma przed sobą bardzo dobre perspektywy na przyszłość – komentuje Szymon Mordasiewicz, dyrektor komercyjny Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia.

Sprawdź porady ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – jak wybrać jedzenie i jeść zdrowo:

8 prostych kroków jak wybierać jedzenie poza domem

Źródło: gfk.com / ncez.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA