Marchew to warzywo, o którego wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Marchewka ma właściwości zdrowotne nie tylko w postaci surowej. Także w formie soków, musów i smoothies, co potwierdza m.in. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniach.

Marchew jest źródłem potasu, witamin C, B1, E. Dodatkowo ma wysoką zawartość witamin B6, K. Ale przede wszystkim beta-karotenu, który jest niezwykle ważny w codziennej diecie. Marchewka charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych w połączeniu z niską kalorycznością – zaledwie 80 kcal w zalecanych 200 g.

Beta-karoten jest przekształcany w naszym organizmie w witaminę A. Wspiera ona prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Jest też świetnym wsparciem dla skóry. Pomaga zachować jej zdrowy wygląd. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie błon śluzowych i wzroku – mówi dr hab. inż. Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Warzywo cechuje dodatkowo wysoka zawartość flawonoidów, wykazujących właściwości antyoksydacyjne i chroniących układ krążenia.

Te związki chemiczne to świetne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego. Obniżają ciśnienie krwi, jednocześnie hamując odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Marchew ma więc bardzo kompleksowe, pozytywne oddziaływanie na organizm. Już zaledwie 200 g tego surowego warzywa lub 200 ml soku zaspokaja w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A – wyjaśnia Dariusz Włodarek.

Marchewka we właściwych ilościach wspiera funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wprowadzić ją do codziennej diety między posiłkami. Może być spożywana na surowo i w postaci przetworzonej. W sklepach znajdziemy wiele produktów, jak smoothies, soki i musy, które zachowują całą paletę wartości odżywczych warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane.

Warto czytać etykiety, aby sprawdzić, co dokładnie znajduje się w produkcie. Na każdym opakowaniu znajduje się tabela wartości odżywczych i wykaz składników. Nie zawsze mamy czas analizować każdą informację. Dlatego warto zwracać uwagę na certyfikaty jakości, które są potwierdzeniem zawartości składników odżywczych. Dla produktów owocowo-warzywnych wprowadzono system, w ramach którego weryfikowane są składy przetworów. Po pozytywnym zaopiniowaniu przez ekspertów, nadawane jest prawo do umieszczenia na opakowaniu oznaczenia Certyfikowany Produkt (CP).

Jest to gwarancja, że w produktach polskich producentów znajdziemy wszystkie wymienione na etykiecie witaminy, mikro i makroelementy. Na te produkty zwracajmy więc szczególną uwagę, poszukując przetworów marchewkowych, i nie tylko, na sklepowych półkach – zaleca Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA