Gospodarstwa domowe w Polsce wydały w 2018 r. na jedzenie na mieście 3 proc. wszystkich środków przeznaczonych na konsumpcję. W Unii Europejskiej mniej na restauracje, bary, kawiarnie i inne usługi gastronomiczne przeznaczają tylko mieszkańcy Rumunii.

Jedzenie na mieście kosztowało konsumentów w całej Unii Europejskiej ponad 600 mld euro, co odpowiada 3,8 proc. PKB UE – wynika z danych Eurostatu

W latach 2008–2018 udział całkowitych wydatków gospodarstw domowych na usługi gastronomiczne wzrósł w większości państw członkowskich UE. Największą dynamikę odnotowano na Malcie (+4,4 pkt. proc.), w Irlandii (+2,9 pkt. proc.) i na Węgrzech (+2,5 pkt. proc.).

Wydatki na usługi gastronomiczne spadły w czterech państwach członkowskich UE. Są to: Rumunia (-1 pkt. proc.), Hiszpania (-0,8 pkt. proc.), Słowacja (-0,5 pkt. proc.), Wielka Brytania (-0,2 pkt. proc.).

Udział wydatków gospodarstw domowych przeznaczonych na jedzenie na mieście był najwyższy w Irlandii – 14,4 proc. Wyprzedzili oni Hiszpanów – 13 proc., Maltańczyków – 12,6 proc. i Greków – 12,4 proc.

Najmniej na ten cel wydali Rumuni (1,9 proc.), Polacy (3 proc.) i Litwini (3,4 proc.).

Red. (źródło: ec.europa.eu/eurostat)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA