Makaron to jeden z najstarszych produktów żywnościowych i ma swoje święto 25 października. Światowy Dzień Makaronu obchodzimy dzięki World Pasta Congress, który odbył się po raz pierwszy w 1995 r. w Rzymie.

Makaron można połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść przez cały rok.

Oto TOP 3 zalet makaronowych dań na ciepło i na zimno:

Na ciepło

  • Makaron na ciepło przede wszystkim doskonale rozgrzewa, dodaje energii i nasyca.
  • Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację – zależnie od preferencji, możemy go połączyć z mięsnym sosem na obiad lub z lekkimi warzywami na kolację.
  • Można go zaserwować na mnóstwo różnych sposobów – ugotować go i podać z ulubionymi dodatkami, zapiec w piekarniku w formie zapiekanki czy wykorzystać jako dodatek do zupy.

Na zimno

  • Makaron w wersji na zimno to danie na każdą porę roku – sprawdzi się na talerzu zarówno zimą w formie warzywno-makaronowej sałatki, jak i latem z dodatkiem sezonowych owoców i twarogu.
  • Potrawa może pełnić rolę przystawki, lunchu do pracy lub głównej przekąski na imprezie – tym samym nadaje się na wiele okazji i sprawdzi się w każdym towarzystwie.
  • Jeśli zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, wciąż będzie smakowała tak samo dobrze.

Przepisy

Spaghetti ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami i sezamem (2 porcje)

Składniki:

  • 100 g makaronu Lubella Spaghetti
  • 120 g brązowych pieczarek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
  • 2 łyżeczki sezamu do posypania

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
  3. Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i – często mieszając – smażyć, aż szpinak „zwiędnie”.
  4. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
  5. Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.
  6. Przed podaniem posypać sezamem.

Sałatka ze świdrami z awokado, pieczoną dynią i szynką szwarcwaldzką (2 porcje)

Składniki:

  • 120 g makaronu Lubella Świdry
  • 140 g dyni
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • szczypta soli, pieprzu do smaku
  • 2 łyżki prażonego słonecznika do posypania

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić.
  2. Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  3. Piec przez 30 minut.
  4. 10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki.
  5. Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić.
  6. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem.
  7. Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę.
  8. Posypać prażonym słonecznikiem.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA