Po owoce i warzywa sięgamy coraz bardziej świadomie. Często szukamy informacji o ich właściwościach odżywczych. Świat owoców i warzyw to nie tylko witaminy. Po co malinom kolce? Kto powinien jeść buraki? Co marchew ma wspólnego z holenderskim dworem? Czym jest Grandarosa?

Największą moc odżywczą mają najbardziej niepozorne owoce i warzywa – zwracają uwagę naukowcy z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Czosnek i burak

Pospolite buraki wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu i demencji. Pomagają także walczyć z otyłością, anemią oraz działają krwiotwórczo.

Z kolei czosnek, znany jako naturalny antybiotyk, hamuje objawy przeziębienia. Ogranicza rozwój bakterii gronkowca złocistego, paciorkowca i pałeczki okrężnicy. Czosnek to jednak również warzywny eliksir młodości. Jak podkreśla mgr inż. Teresa Sabat z Zakładu Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, czosnek nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale również hamuje powstawanie nowych. Opóźnia przez to procesy starzenia się organizmu. Zawiera w swoim składzie bogactwo witamin i składników mineralnych ważnych dla młodzieńczego wyglądu skóry. Poprawiając krążenie krwi, zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków na skórze.

Marchewka i pomidor

Za intensywne kolory marchewki i pomidora odpowiadają zawarte w nich karotenoidy. W marchwi jest beta-karoten (prowitamina A), a w pomidorze likopen. Oprócz pięknej barwy dostarczają czegoś więcej. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Ograniczają m.in. działanie szkodliwych wolnych rodników. Przyspieszają one procesy starzenia się komórek i mogą prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych.

Oprócz wspomnianych karotenoidów, marchew zawiera wiele wartości odżywczych. Warto więc po nią sięgać codziennie, dla zachowania dobrego zdrowia i wsparcia układu odpornościowego. Za marchwią stoi także ciekawa historia. Popularną pomarańczową odmianę marchwi w XVIII wieku wyhodowali i rozpowszechnili Holendrzy. Mieli w jej promocji interes wizerunkowy – pomarańcz to barwa tamtejszej monarchii.

A co warto wiedzieć o naszych polskich pomidorach? Dla większości konsumentów są one dobrze znane – smaczne, soczyste, niskokaloryczne. Zawierają ok. 94% wody, a w ich 100 g jest tylko 19 kcal.

Pomidory są także cennym źródłem likopenu. To naturalny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, którego przyswajalność w przetworach pomidorowych wzrasta przy dodaniu tłuszczy np. dobrej jakości oleju rzepakowego.

Warto wspomnieć, że najlepszym jego źródłem jest sok lub sos pomidorowy, ketchup oraz zupa pomidorowa – mówi inż. Agnieszka Długosz, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Truskawki i maliny

Pomimo hiszpańskiego brzmienia, Grandarosa nie jest miastem na Półwyspie Apenińskim czy Iberyjskim. To nowa odmianą truskawki wyhodowana w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Nazwa wywodzi się od dwóch dobrze znanych w świecie odmian truskawki: włoskiej odmiany “Granda” i kalifornijskiej odmiany “Camarosa”.

Grandarosa łączy najlepsze cechy produkcyjne obu odmian rodzicielskich. Jej owoce charakteryzuje bardzo atrakcyjny, estetyczny wygląd, słodki smak, wysoka trwałość, zawartość witaminy C i antynowotworowych fenoli.

Grandarosa powstała w Instytucie jako wynik wieloletnich prac badawczych i obserwacji potrzeb konsumentów – mówi dr hab. Agnieszka Masny, kierownik Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa.

Niedługo w warzywniakach mają szansę pojawić się także polskie maliny, pochodzące od odmian  bezkolcowych. Owoce takich odmian będą łatwiejsze do zbierania oraz trwalsze w obrocie, niż dotychczas uprawiane odmiany, które na pędach posiadają liczne kolce.

– Kolce malin są wytworami skórki, zbliżonymi do włosków. Mają różny kształt i wielkość, ale bardzo utrudniają prowadzenie prac pielęgnacyjnych i zbiór owoców. Ponadto, przy większym wietrze wbijają się w maliny i mogą powodować ich uszkodzenia mechaniczne – wyjaśnia prof. dr hab. Edward Żurawicz z Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa

Jak ujawnia, w Instytucie trwają prace nad wyhodowaniem nowych odmian maliny, których pędy będą pozbawione kolców.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA