Pełnoziarniste makarony przekonują do siebie coraz większe grono Polaków. Makarony Pełne Ziarno od Lubelli mają nowy, delikatniejszy smak, który spełnia oczekiwania nie tylko zwolenników makaronów pełnoziarnistych. W nowej odsłonie Pełnego Ziarna od Lubelli znajduje się kilka wariantów, wśród których każdy mator kuchni znajdzie coś dla siebie.  

Pełnoziarniste makarony Lubella Pełne Ziarno mają lepszy smak, a po ugotowaniu są jaśniejsze. W czym tkwi sekret? Lubella ma ponad 130 lat doświadczenia i tradycji, a młyn Lubelli w Lublinie należy do najnowocześniejszych w Europie. Makaron ma teraz jeszcze cieńszą strukturę, co powoduje, że jest delikatniejszy. Tajemnica lepszego, delikatniejszego smaku tkwi w jakości zboża oraz w specjalnym sposobie mielenia ziaren.

Minerały w zbożu

Makarony od Lubelli zawierają węglowodany, które mogą wpływać na uzupełnienie glikogenu w tkance mięśniowej. Są też źródłem białka, które może mieć pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także przyczyniać się do wzrostu masy mięśniowej i pomagać w jej utrzymaniu.

W makaronach pełnoziarnistych znajdziemy również wiele cennych minerałów, jak żelazo, miedź, fosfor czy mangan. Jest też błonnik, który może pomóc w oczyszczaniu organizmu, nabieraniu energii i sił do działania.

7 wariantów

Lubella Pełne Ziarno to aż 7 propozycji. W nowej odsłonie dostępne są makarony spaghetti, penne, kokardki oraz gniazda i świderki.

W nowym, delikatniejszym wydaniu można spróbować ich w trzech wersjach: z pszenicy, z dodatkiem orkiszu lub żyta.

Przepisy z nowym pełnym ziarnem Lubelli

Lubella Pełne Ziarno spaghetti w kremowym sosie z bobem i szynką parmeńską

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Spaghetti,
  • 300 g bobu,
  • 120 g boczku w kawałkach,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta pieprzu,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostawić 1/2 szklanki wody.
  2. Ugotować bób, ostudzić i obrać.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać ser mascarpone i podlać wodą z gotowania makaronu.
  4. Dodać bób, makaron Lubella Pełne Ziarno i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Doprawić szczyptą pieprzu.
  6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Lubella Pełne Ziarno świdry z wędzonym łososiem i koperkiem

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Świdry
  • 200 g wędzonego łososia
  • pół cebuli
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • koperek
  • cytryna
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i podsmażamy chwilę.
  3. Dorzucamy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Smażymy kilka minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Po chwili skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i wlewamy śmietanę.
  5. Dodajemy makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry i całość mieszamy ok. 1 min.
  6. Przed podaniem możemy posypać dodatkową porcją koperku. Podajemy z cząstką cytryny.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA