Picie kawy uważane było do niedawna za nawyk niezdrowy, stanowiący zagrożenie dla serca. Uważano, że u osób pijących kilka porcji kawy dziennie wzrasta ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Obecnie niektóre badania naukowe wskazują, że kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca. Czy kawa szkodzi sercu?

Picie kawy nie zostało dokładnie zbadane. Nie potwierdza jej szkodliwości większość wyników badań z ostatniego dziesięciolecia. Są natomiast opracowania naukowe podsumowujące aktualny stan wiedzy. Wynika z nich, że optymalne dla zdrowia jest umiarkowane picie naparu kawowego (3-5 filiżanek dziennie). Może zmniejszyć to ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca o 11-13%.

Zdrowsze metody parzenia

Pod uwagę bierze się głównie zmiany w sposobie parzenia, na skutek nowych technik kulinarnych. Kawa zawiera wiele składników, zarówno potencjalnie korzystnych, jak i potencjalnie szkodliwych. Ich ilość zależy w dużym stopniu od metody parzenia.

Najbardziej zalecana jest kawa parzona przy użyciu filtrów. Utrudniają one przechodzenie do naparu frakcji tłuszczowych podnoszących stężenie we krwi:

  • cholesterolu,
  • triglicerydów,
  • homocysteiny.

Dane wykazujące zależność pomiędzy sposobem parzenia a stężeniem tych związków pochodzą głównie z krajów skandynawskich. Tradycyjnie spożywa się w nich kawę niefiltrowaną. Bierze się także pod uwagę dane z USA i Wielkiej Brytanii, gdzie kawa filtrowana jest najbardziej popularna. Zarówno w profilaktyce, jak i w przypadku pacjentów ze stwierdzonymi zaburzeniami lipidowymi, zaleca się więc parzenie kawy za pomocą filtrów.

Kawa a wzrost ciśnienia

Picie kawy może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Zależy to jednak od przyzwyczajeń. U osób, które nie piją jej regularnie, może dojść do wzrostu ciśnienia o 5-15 mmHg nawet po okazjonalnym spożyciu. Efektu tego nie stwierdza się jednak u osób zwyczajowo pijących kawę. Dochodzi u nich bowiem do rozwoju częściowej lub całkowitej tolerancji organizmu. Wzrost ciśnienia tętniczego jest u nich niewielki, średnio 0,5-2,0 mmHg.

W Stanach Zjednoczonych w aktualnych rekomendacjach nie podtrzymano wieloletnich zaleceń unikania picia kawy przez pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Z kolei Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia i Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne stwierdza, że na tym etapie wiedzy jest za wcześnie, aby zalecać lub odradzać picie kawy osobom z nadciśnieniem. Temat ten wymaga dalszych badań, uwzględniających np. palenie tytoniu towarzyszące często piciu kawy.

Kawa jako źródło przeciwutleniaczy

Korzystne działanie kawy może wynikać z zawartych w jej składzie polifenoli, głównie kwasu chlorogenowego. W krajach o dużym spożyciu kawy jest ona głównym źródłem tych związków w diecie. Polifenole mają właściwości hamowania procesów utleniania zachodzących w organizmie oraz wykazują działanie przeciwzapalne.

Ich ilość w mocnych naparach jest większa niż w słabszych. Byłoby to pozytywne, ale należy pamiętać, że taka kawa ma też więcej psychoaktywnej kofeiny. Jej duże jednorazowe spożycie może zaś prowadzić do zaburzeń pracy serca.

W świetle aktualnego stanu wiedzy umiarkowane picie kawy filtrowanej nie stwarza ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Zatem, w przypadku smakoszy kawy, unikanie tego naparu z troski o zdrowie serca nie znajduje uzasadnienia – zalecają eksperci Narodowego Centrum Edukacji  Żywieniowej.

Red. (źródło: ncez.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA