Kwasy Omega-3, pochodzące z takich źródeł roślinnych, jak orzechy włoskie, mają pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Tak pokazują wyniki badań klinicznych dotyczących żywienia na świecie.

Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej dwa rodzaje kwasów tłuszczowych. Kwasy Omega-3 pochodzenia roślinnego i morskiego tworzą efekt synergii. Razem wpływają na zmniejszanie śmiertelności u hiszpańskiej populacji osób starszych.

Właściwości zdrowotne

Centrum Badań Biomedycznych w Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBERobn) wyjaśnia:

Przez okres 6 lat obserwowaliśmy ponad 7000 uczestników badania “Predimed”. Sprawdzaliśmy, czy osoby, które przestrzegały zalecenia przyjmowania 0,7 proc. dziennej energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 (można to łatwo uzyskać jedząc garść kalifornijskich orzechów włoskich dziennie), były lepiej chronione przed śmiertelnością niż osoby spożywające mniej roślinnych kwasów Omega-3. Konsumpcja co najmniej 0,7 proc. energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

Wyniki badań nie dowodzą, że spożywanie roślinnych kwasów Omega-3 zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia. W przypadku diety, która obejmuje Omega-3 pochodzenia morskiego o 28 proc. spada ryzyko śmiertelności – chorób układu krążenia, nowotworów, demencji. Naukowcy odnotowali, że zwyczajowo w rejonie Morza Śródziemnego, kwasy Omega-3 pochodzenia roślinnego w diecie uczestników badania pochodziły głównie z orzechów włoskich.

” Zmniejszenie ryzyka ogólnej śmiertelności wiązane z kwasami Omega-3 pochodzenia roślinnego nie powinno być łączone jedynie z kwasami tłuszczowymi, ale również z takimi składnikami orzechów włoskich, jak inne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały, witamina E, polifenole i fitosterole. Wszystkie z nich posiadają udowodnione właściwości zdrowotne. Zrównoważona i zdrowa dieta powinna zawierać kwasy Omega-3 pochodzenia zarówno roślinnego, jak i morskiego” – stwierdzają autorzy badania.

Polacy w grupie ryzyka

Najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce są choroby układu krążenia (stanowią 46 proc. wszystkich zgonów). Mimo zwiększających się nakładów na służbę zdrowia w ciągu minionych lat, stan ten wciąż pozostaje aktualny. Za ten problem odpowiada również zły sposób odżywiania oraz stosowanie niezbilansowanej diety. Dlatego warto ograniczyć spożywanie tłuszczów trans i zwierzęcych na korzyść zdrowych, nienasyconych tłuszczy Omega-3. Pomoże to w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia, a także urozmaici codzienne menu – podkreślają specjaliści.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA