Sieć fastfoodowa Leon zamierza przekształcić 65 swoich brytyjskich restauracji w sklepy. Będzie sprzedawać posiłki na wynos i dostarczać bezpośrednio klientom dokonującym zamówień przez Internet.

Dania, które obecnie podaje się w pudełkach, będzie umieszczać się w plastikowych woreczkach i sprzedawać z lad chłodniczych w sklepach. Leon informuje, że posiłki mogą być przechowywane, mrożone i ogrzewane w domu.

John Vincent ma nadzieję, że posunięcie uratuje sieć. Stworzy jednocześnie ważną linię dostaw dla firm produkujących żywność.

Istnieją dwa źródła zaopatrzenia w jedzenie w Wielkiej Brytanii. Pierwszy to supermarkety, drugi – handel restauracyjny. Oba są od siebie niezależne – mówi John Vincent.

Vincent zwraca uwagę, że wielu dostawców przygotowuje się do ograniczenia działalności i wysyła pracowników do domu. Zmniejszy to całkowitą ilość żywności w Wielkiej Brytanii.

Wiele osób w branży po prostu rezygnuje i zamyka sklepy. Uważamy, że działając w nowy sposób możemy utrzymać 60 proc. naszych placówek i kontynuować działalność – podkreśla John Vincent.

Sieć Leon powstała 2004 r. Obecnie zarządza nią współzałożyciel i dyrektor generalny John Vincent. Lokale działają w Wielkiej Brytanii, Norwegii i Holandii. Firma ma dwóch głównych inwestorów: globalny fundusz private equity GP Investments z Brazylii, a także aktywny fundusz Private Equity z siedzibą w Londynie.

Red. (źródło: bbc.com)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA