Światło może być stosowane w przemyśle jako narzędzie do kontroli jakości produkcji. Jego precyzyjne wykorzystanie umożliwiają technologie hiperspektralne. Pozwalają one na rejestrację tzw. sygnatur spektralnych, związanych z tym jakie substancje i związki chemiczne znajdują się na powierzchni różnorodnych produktów. Możemy dzięki temu dostrzec ich cechy, których nie da się zobaczyć gołym okiem czy zwykłą kamerą.

Globalny rynek związany z rozwojem innowacji opierających się o widzenie spektralne ma wielomiliardowy potencjał i dynamicznie się rozwija. Stale zwiększa się zasięg obszarów adaptujących technologie hiperspektralne. Znajdują one swoje zastosowanie w produkcji żywności i innych produktów FMCG, jak np. artykuły spożywcze, czy środki czystości, ale też w rolnictwie.

Technologie hiperspektralne w Polsce

W Polsce obserwujemy stały wzrost zainteresowania firm produkcyjnych rozwiązaniami pozwalającymi na optymalizację procesu produkcyjnego, w tym kontroli jakości. Technologie hiperspektralne mają w tym zakresie ogromny potencjał.

Systemy wizyjne oparte na kamerach hiperspektralnych pozwalają na automatyzację
i przyśpieszenie produkcji. Tego typu rozwiązania nie są jeszcze spotykane na szeroką skalę w polskich zakładach produkcyjnych. Być może wynika to np. z nieświadomości korzyści płynących z wykorzystania tego typu automatyzacji. Albo z niesłusznego przekonania, że wdrożenie kamer hiperspektralnych wymaga kosztownej implementacji – dostosowania linii produkcyjnej lub wdrożenia odrębnego systemu gromadzenia i przetwarzania danych. Taką barierę pozwala pokonać nasz system HyperEye komentuje Jędrzej Kowalewski ze Scanway.

System inteligentnych kamer hiperspektralnych posiada wbudowany system analizy danych i kwalifikacji błędów. Można zintegrować go z już istniejącym na linii produkcyjnej systemem kontroli jakości.

Sposób nie tylko na pleśń

Obrazowanie hiperspektralne może być np. metodą na wczesne wykrywanie pleśni na produktach np. owocach czy warzywach. W laboratorium Scanway przeprowadzono testy weryfikujące skuteczność wykrywania pleśni przy pomocy technik spektralnych. Badaniu poddano dwie grupy tych samych produktów, w wersji zdrowej i objętej pleśnią, zepsute. Zebrane dane ukazały znaczne różnice w wybranych oknach spektralnych. W praktyce oznacza to, że dzięki technologii można wykrywać pleśń, zanim dostrzeże ją ludzkie oko. Dla rynku spożywczego oznacza to mniej strat.

Dzięki zastosowaniu kamer hiperspektralnych można też sprawdzać, czy uprawy na polach wykazują objawy chorobowe.

Automatyczne zbieranie tak dokładnych informacji o produktach schodzących z linii pozwala na przyspieszenie produkcji. Poprawia też efektywność poszczególnych procesów łańcucha sprzedażowego. Począwszy od wyboru surowca produkcyjnego, gdyż kamera hiperspektralna może zweryfikować zmianę jego parametrów, przez wyeliminowanie błędów ludzkich w trakcie kontroli jakości, po zarządzanie reklamacjami. Popularyzacja tego typu rozwiązań wpływa na zwiększenie innowacyjności polskiego przemysłu.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA