Krakowski świat kulinarny uczcił 500. rocznicę śmierci Leonarda da Vinci 3 października br.  Inicjatywa Vinci Dining to pomysł na świętowanie nadania Krakowowi tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Włoscy i polscy kucharze serwowali Risotto w kolorze fiołkowym, zupę ze ślimaków i inne dania inspirowane czasami i twórczością słynnego Włocha.

Czasy, w których żył renesansowy malarz, architekt i wynalazca, jak i poszczególne elementy jego twórczości stały się inspiracją dla polskich i włoskich kucharzy, którzy przygotowali dania na spotkanie z miłośnikami dobrego jedzenia podczas Vinci Dining.

Kucharze wykorzystują składniki popularne w czasach da Vinci i szukają sposobu na połączenie ich z nowoczesnymi elementami świata kulinarnego. Szef kuchni w krakowskiej restauracji Szara gęś, Michał Stężalski, wyjaśnia, że udało mu się znaleźć dwa przepisy autorstwa da Vinci, ale ostatecznie zdecydował się przygotować zupę ze ślimaków. Jak podkreślił, w naszym kraju zostały one zapomniane jako składnik dań, ale w XIX w. często gościły na polskich stołach. Zapowiedział, że poda także deser inspirowany układem słonecznym, z dużą ilością cukru i marcepanu, czyli składników popularnych w czasach renesansowego twórcy.

Przepisy z tamtego okresu były bardzo bogate, głównie z tego powodu, że cukier był dobrem takim jak złoto. Każdy, kogo było na niego stać, chciał to zaprezentować i używano go wręcz w nadmiernej ilości. Tamte potrawy były za słodkie, te, które ja przygotowywałem, są nimi tylko inspirowane – wyjaśnia Michał Stężalski.

Z kolei popularny w Toskanii Filippo Saporito z restauracji La Leggenda Dei Frati we Florencji przygotuje risotto w kolorze fiołkowym.

Wiemy, że stosunek da Vinci do tego koloru był szczegóły. Jest on zresztą wynalazcą instrumentu muzycznego, który nazywa się viola da gamba. Do przyrządzenia risotta w tym kolorze użyliśmy niewielu warzyw, naturalnie mających ten barwnik – wyjaśnia szef kuchni.

Organizatorami wieczoru są krakowskie restauracje: Szara Gęś i Fiorentina Dom Polski, wraz z magazynem Food&Friends.

Red. (źródło: PAP)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA