Plebiscyt Warszawska Pyza na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic organizowany jest przez „Gazetę Stołeczną” oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Ma on już swoją siódmą edycję.

Plebiscyt Warszawska Pyza przyciągnął licznych uczestników. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł Warszawskiej Pyzy 2019.

W finałowym zestawieniu znaleźli się:

  • Akurat – kurczak z rożna,
  • Bar Lussi,
  • Renesans,
  • Vega,
  • Co tu,
  • Efes Kebab,
  • Pizzeria Ufo,
  • Yen beo,
  • Soul Food Burgers,
  • Mezze.

Jury wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł Warszawskiej Pyzy 2019. Skład jury: Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury), Diep Ngoc – Wietnamka, doświadczona restauratorka, współzałożycielka food trucka a potem restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”, Areta Szpura – ekoaktywistka, autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”, Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”, Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka, Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”, bloger kulinarny prowadzący bloga Kuron.com.pl oraz autor książek kulinarnych, Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, youtuber, współprowadzący program „Bitwa na smaki” w Kuchni+, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce oraz Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej”

W tegorocznej edycji plebiscytu jurorzy sprawdzą, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będzie oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.

– W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.

Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.

Partnerem akcji jest „Żarcie Na Kółkach”. Wydarzeniu patronują „Co Jest Grane 24”, Rock Radio, Food Service i OuiChef.pl.

Plebiscyt „Warszawska Pyza 2019” wspiera kampania promocyjna w prasie („Gazeta Stołeczna”, „Co Jest Grane 24”) i w internecie (Warszawa.Wyborcza.pl, Facebook, Instagram). Działania reklamowe przygotował zespół marketingu warszawskiego wydania „Gazety Wyborczej”.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA