Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni w woj. małopolskim kończy drugi cykl produkcji, w wyniku którego powstanie wino lodowe. To drugi raz, gdy dzięki odpowiednim zbiorom i pogodzie uczelni udało się zebrać winogrona i stworzyć ten ekskluzywny trunek.

Winnica UJ Nad Dworskim Potokiem jako pierwsza w Polsce wyprodukowała wino lodowe r. z owoców zebranych w 2012 r. W 2018 r., po sześciu latach przerwy, warunki pogodowe, wysokość i jakość zbiorów ponownie pozwoliły na zbiór winogron z przeznaczeniem na wino lodowe.

W grudniu takie wino będziemy mogli zaprezentować odbiorcom, na święta Bożego Narodzenia powinno trafić do sprzedaży, wino będzie m.in. uświetniać uniwersyteckie uroczystości” – mówi Adam Kiszka, szef winnicy w Łazach. Jak dodaje, tym razem wina lodowego będzie zdecydowanie więcej niż w 2012 r.

Wino lodowe uzyskiwane jest z zamarzniętych na krzewie winogron. Minimalna temperatura do zbioru to minus 7-8 stopni Celsjusza. Owoce są zbierane jesienią i zimą, najczęściej nocą lub nad ranem. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu. Potem trunek musi fermentować co najmniej pół roku, a następnie leżakować.

Każdego roku winnica UJ w Łazach produkuje od 12 do 15 tys. butelek wina, głównie białego i czerwonego. Na 4 ha winnicy rośnie 12 tys. krzewów. Teren jest położony na wysokości 260 m, przy spadku terenu 8-10 proc., na południowo-zachodnim stoku. Winogrona rosną na glebie lessowej.

W tym roku zbiory UJ będą o ok. 40 proc. mniejsze niż rok temu – zebranych zostanie ok. 25 ton owoców, podczas gdy rok temu zebrano ok. 40 ton.

Tak udane lata, jak ubiegły rok. zdarzają się raz na 50 lat. W 2018 r. nie tylko zebrano dużo winogron, ale i były one bogate w cukier, a równocześnie miały odpowiednią kwasowość – wyjaśnia szef winnicy.

Winnica UJ służy także celom edukacyjnym i doświadczalnym – wiedzę w niej zdobywają studenci enologii (szeroko pojętej nauce o winach). Uczelnia wykształciła już ok. 200 enologów.

Uniwersytecka winnica organizuje od czasu do czasu dni otwarte, podczas ostatnich – 7 i 8 września – winnicę odwiedziło 1,2 tys. osób.

Red. (źródło: PAP)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA