Jak odżywiają się Polacy na diecie? Ilu Polaków stosuje jakąś specjalną dietę? Ilu całkowicie wyklucza lub ogranicza spożycie określonych produktów? Jakie produkty na ogół są eliminowane z jadłospisu Polaków? Co skłania do wyboru określonego sposobu odżywiania – zbadał CBOS.

W ciągu ostatniego roku, podobnie jak pięć lat temu, blisko co czwarty Polak (24%) wykluczał lub ograniczał spożycie jakichś produktów, w tym 8% zrezygnowało po jakimś czasie ze stosowania tej diety – wynika z analizy tego, jakie metody stosują Polacy na diecie.

Z analiz społeczno-demograficznych wynika, że częściej diety eliminacyjne stosowali:

  • młodsi, a w szczególności najmłodsi respondenci (33% badanych w wieku 18–24 lata),
  • mieszkańcy największych ponad półmilionowych miast (36%),
  • absolwenci wyższych uczelni (33%),
  • zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych (28%).

Młodzi ludzie częściej niż inni stosowali taką dietę przez krótki czas i potem wrócili do dawnych nawyków żywieniowych. Z kolei osoby z wyższym wykształceniem, mieszkańcy największych miast oraz respondenci zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych są bardziej konsekwentni w jej przestrzeganiu i nadal ją stosują.

Diety eliminacyjne są bardziej popularne wśród kobiet niż wśród mężczyzn (27% wobec 22%), kobiety są też nieco bardziej konsekwentne w ich stosowaniu (18% kobiet i 15% mężczyzn nadal ograniczaspożywanie określonych produktów).

Badani, którzy stosowali dietę eliminacyjną, zachowywali się w następujący sposób:

  • ograniczali lub wykluczali cukier i słodycze (57%).
  • dwukrotnie rzadziej decydowali się na zmniejszenie spożycia tłustych potraw (28%),
  • jeszcze rzadziej ograniczali bądź wykluczali napoje alkoholowe (20%), produkty zawierające gluten (14%), gotowe dania (14%) oraz kawę (14%),
  • wśród innych relatywnie często wymienianych produktów, których spożycie było ograniczane, znalazły się: mięso (11%), mleko (9%) lub jego przetwory (7%).
  • sporadycznie eliminowanymi produktami były: jajka kurze (5%), ryby (3%), warzywa (2%) lub owoce (1%).
  • niewielka grupa wymieniła inne produkty, wśród których znalazły się: sól, produkty wysokoprzetworzone, ciężkostrawne, a także: barwniki, dodatki i konserwanty do żywności (w sumie 6%).

Polacy decydują się na wykluczanie ze swojej diety określonych produktów z trzech głównych powodów. Do modyfikacji jadłospisu skłaniają badanych przede wszystkim:

  • chęć zdrowego odżywiania, poprawy samopoczucia, kondycji (35%),
  • różne dolegliwości i choroby (34%),
  • chęć zrzucenia zbędnych kilogramów (32%).
  • Rzadziej w tym kontekście mówiono o:
  • wskazaniach lekarza (21%),
  • przekonaniach, światopoglądzie (4%),
  • upodobaniach kulinarnych (4%),
  • zachęcie znajomych (1%),
  • względach finansowych (1%),
  • fakt, że któryś z domowników nie spożywa określonych produktów (1%).

Respondenci charakteryzowali swoje diety w różnorodny sposób. Część z nich mówiła o ograniczaniu lub eliminowaniu z jadłospisu pewnych produktów. W tym kontekście najczęściej wymieniano:

  • ograniczanie cukrów,
  • wspominano o kontroli ilości spożywanych węglowodanów, o diecie cukrzycowej (19%),

Rzadziej mówiono o ograniczaniu bądź eliminowaniu:

  • tłuszczów (7%),
  • mięsa (6%),
  • ziemniaków i pieczywa (6%),
  • glutenu (4%),
  • mleka (2%),
  • innych produktów (5%).

Niektórzy respondenci, opisując swoją dietę, wskazywali na ogólne zasady odżywiania. Mówili o:

  • ograniczaniu ilości spożywanego jedzenia, o dietach niskokalorycznych (14%),
  • regularnym spożywaniu posiłków (9%),
  • dietach dobrze zbilansowanych, rozpisanych przez dietetyka (5%),
  • dietach lekkostrawnych (5%).

Wymieniali też określone sposoby przygotowywania jedzenia, np. unikanie smażenia (3%) bądź wspominali ogólnie o zdrowszym odżywianiu (3%).

Wśród wypowiedzi pojawiały się też inne, bardziej szczegółowe kwestie:

  • co dziesiąty stosujący w ciągu ostatniego roku jakąś dietę zwiększał ilość spożywanych warzyw i owoców (10%),
  • nieco rzadziej mówiono o picu herbat ziołowych, stosowaniu ziół (7%), o diecie białkowej i wysokobiałkowej (5%) oraz o spożywaniu mikroelementów, suplementów diety (3%),
  • co jedenasty ankietowany wymienił inny rodzaj diety – wśród nich znalazły się m.in. dieta oczyszczająca, odkwaszająca, głodówka, dieta przyspieszająca metabolizm (ogółem 9%).

Red. (źródło: CBOS)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA